Blog

Abies alba (bradul)

La Careless Beauty România utilizăm doar specii de plante terapeutice autohtone care și-au confirmat potențialul în tratarea mai multor afecțiuni dermatologice, conform studiilor noastre științifice și a altor studii regăsite în literatura de specialitate. Dacă ne gândim la ingrediente dermato-cosmetice realizate din plante de sezon, iarna ne bucurăm cel mai mult de principiile bioactive ale rășinoaselor. Pinul (Pinus sylvestris), bradul (Abies alba) și molidul (Picea abies) sunt trei arbori cu o compoziție bio-chimică deosebită, de interes dermato-cosmetic. Iată de ce am ales să lucrăm cu aceste plante.

Abies alba este o specie de brad foarte răspândită în Europa. Este un conifer masiv, verde tot timpul, crescând până la 40–50 m (rar 60 m) înălțime, cu diametrul trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac măsurat a fost de 68 m înălțime și avea o grosime a trunchiului de 3,8 m. Se întâlnește la altitudini între 300–1700 m (în general peste 500 m), pe munți unde precipitațiile depășesc 1000 mm. În România îl întânim des în zonele montane, carpatice și sub-carpatice.

Extractul de muguri de brad deține o aplicabilitate vastă, fiind cel mai de utilizat în tratarea afecțiunilor interne (afecțiuni ale traheei, plămânilor). La nivelul pielii este benefic în cazul unei game largi de afecțiuni: ulcerații ale pielii, dermatite de contact, muscături de țânțari, diverse sensibilități și alergii sau pur si șimplu pentru reîmprospătarea tenului.

Uleiul esenţial obţinut prin antrenare cu vapori de apă din frunze şi rămurele conţine în principal l-alfa-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurică și sesquiterpene. Scoarţa de brad conţine 4-8% tanin. Răşina din scoarţă se poate utiliza la fabricarea terebentinei, utilizată în farmacie. Componentele din uleiul esenţial, bine dozate, au acţiune analgezică, antiseptică pulmonară, antitusivă, deodorantă, expectorantă, stimulentă şi tonică.

Elena Oancea, fondator Careless Beauty, vă împărtășește rețeta ei de sirop de muguri de brad, aici: http://moodfornature.com/siropul-din-muguri-de-pin/.