Blog

Calitățile terapeutice ale florilor de tuberoze (Polianthes tuberosa)

Tuberoza este o plantă care provine din America Centrală și de Sud, dar care s-a răspândit cu ușurință și în Europa. Dintre cele aproximativ 15 specii de Polianthes care aparțin familie Agavaceae, singura specie care se poate fi adusă în cultură este Polianthes tuberosa. Este o plantă erbacee perenă, cu bulbi. Înflorește începând cu luna iunie și până în octombrie. Iubește pământul bogat în humus, drenat și nisipos, fertil și mereu afânat. Aceste flori sunt cunoscute în mod deosebit pentru parfumul și aspectul deosebit, însă florile de tuberoze prezintă proprietăți terapeutice benefice pielii mai puțin cunoscute, poate, de publicul român.

Florile de tuberoze ne-au trezit interesul pentru cercetare științifică și au fost incluse recent în studiile noastre pentru a determina cât mai clar cum ne pot servi în menținerea sănătății și tinereții pielii. Înființând propria cultură de tuberoze în urmă cu 2 ani, astăzi ne dau rod peste 100 de bulbi de tuberoze chiar de aici, de la noi, din pământ românesc. Le îngrijim cu mare atenție, iar florile le recoltăm la momentul optim, numai când acestea se deschid total.

Pentru familia noastră, florile de tuberoze au o semnificație specială. ”Ele reprezintă delicatețea naturii și capacitatea ei de a oferi cel mai mult tocmai atunci când considerăm că ea doarme”, spunea Victoria Cornei, mama Elenei Oancea, fondatoarea brandului Careless Beauty. Fiind flori extrem de delicate, extracția uleiului este posibilă doar în condiții specifice. Temperaturile ridicate pot distruge rapid compușii biologic activi regăsiți natural în structura plantei. Cea mai veche metodă de extracție și potrivită acestor flori este metoda ”efleurage”, adică macerarea și extracția cu grăsimi, fie la rece, fie la cald. Grăsimea absoarbe uleiul regăsit în floare însă procesul poate dura săptămâni, chiar luni. Este o metodă extrem de meticuloasă și folosită încă din Antichitate de parfumieri și chimiși titrați. În ziua de astăzi, ea este rar întâlnită și, totuși, dacă se adoptă în laboratoare industriale, grăsimea naturală este înlocuită cu vaselina.

În laboratorul Careless Beauty obținem uleiul de tuberoze prin macerare la rece cu uleiul de floarea soarelui în proporții bine stabilite. Florile proaspăt recoltate și separate de impurități sunt scufundate în ulei și lăsate să ”doarmă” minim 40 de zile, maxim 90 de zile. Se obține un macerat uleios din flori și polen de tuberoze.

TUBEROZELE ÎN NOUA FORMULĂ DERMATO-COSMETICĂ CARELESS BEAUTY – EFECT ANTI-AGING PENTRU CORP ȘI SCALP

Formula dermato-cosmetică a noului produs Careless Beauty ”Magie pentru trup – Emulsie vegetală cu tuberoze și uleiuri eterice” include uleiul de tuberoze ca ingredient principal cât și o serie de uleiuri eterice (esențiale) care completează o lista interesantă de beneficii pentru piele. Emulsia vegetală este obținută, în final, prin combinarea și macerarea a patru extracte vegetale obținute din patru specii de plante terapeutice românești, sălbatice și de cultură. Produsul este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant și dedicat aplicărilor topice. Nu conține substanțe chimice de sinteză.

BENEFICII TERAPEUTICE

Uleiul de Polianthes tuberosa (flori de tuberoze) menține umiditatea pielii, hidratează și calmează pielea. Reduce tensiunea musculară, relaxează și aduce trupul într-o stare de liniște.

Uleiul esențial de Pinus sylvestris (cetină și mlădițe de pin sălbatic) este puternic antiseptic, antimicrobian, anti-inflamator și cicatrizant mai ales pentru pielea uscată, iritată și descuamată. Revigorează pielea scalpului și firele de păr.

Uleiul esențial de Lavandula angustifolia (flori de lavandă sălbatică) și uleiul esențial Lavandula officinalis (flori de lavandă de cultură) au acțiune puternic antiseptică prin inhibarea activității agenților patogeni, prezintă efect cicatrizant, calmant și relaxant.

Formula dermato-cosmetică vegetală ”Magie pentru trup – Emulsie vegetală cu tuberoze și uleiuri eterice” conferă pielii:

  • hidratare profundă;
  • menține un pH optim;
  • menține umiditatea pielii;
  • calmează epiderma iritată;
  • tonifică musculatura;
  • hrănește țesutul epidermic în profunzime;
  • aplicată prin ușor masaj, relaxează musculatura întregului corp;
  • la nivelul scalpului, hidratează țesutul și foliculul pilos, asigurând o hrănire propice a firelor de păr pentru o creștere sănătoasă.

CONȚINUTUL BIOLOGIC ACTIV AL EXTRACTELOR DIN FLORI DE TUBEROZE

Compușii biologic activi regăsiți, în principal, în florile de tuberoze sunt: eugenol, (E)-metil-isoeugenol, stiren,  indol, E-citral, metil-eugenol, farnesol, nerol, geraniol, benzoat de metil, metilsalicilat (ester al acidului salicilic), pentacosan, heptacosan. Acești compuși organici dețin efect antimicrobian, anti-inflamator, antimicotic, antioxidant, sedativ, calmant.