Blog

Colagenul în organismul uman

O piele sănătoasă acționează ca o barieră acidă între mediul extern și mediul intern al organismului uman. Cel mai mare organ al corpului, pielea, se adaptează și se aclimatizează în permanență, pe tot parcursul vieții. Îmbătrânirea prematură este generată de mai mulți factori: îmbătrânire intrinsecă, expunere la radiații UV, consum dezechilibrat de alimente sau deficiențe de micronutrieți. Acești factori conduc spre o pierdere de colagen la nivelul pielii.

Colagenul, cel mai abundant component al matricei extracelulare (reţea de macromolecule bioactive, ce intervin în numeroase procese de integrare cum ar fi: în adezivitatea şi comunicarea intercelulară, în controlul creşterii, diferenţierii şi al homeostaziei celulare, în migrarea celulară din embriogeneză, în fagocitoză, în regenerarea celulară), este o proteină decisivă care dictează fiziologia pielii, prin susținerea structurii pielii și a tuturor funcțiilor sale. Matricea extracelulară înmagazinează apa și, astfel, pielea dobândește fermitatea, finețea și duritatea. Stuctura colagenului este reminiscența unei pârghii. Imaginați-vă trei lanțuri care se învârt unul în jurul celuilalt formând un triplu helix de colagen. Aceste rețele se combină și formează fibrele de colagen care prezintă un grad de ridicat de forță și elasticitate.

Studiile științifice au arătat că scăderea sintezei de colagen este dependentă de vârstă dar poate fi inversată prin administrarea orală a peptidelor (polimeri scurți formați prin legarea, într-o anumită ordine, a mai multor α-aminoacizi) specifice colagenului bioactiv. Aceste oligopeptide sunt obținute prin hidrolizarea enzimatică a colagenului natural. După ingestie, aceste suplimente sunt metabolizate în di- și tri-peptide bioactive, în tractul gastrointestinal, și apoi eliberate în fluxul sanguine. Ulterior, acestea sunt acumulate în piele pentru a forma, în final, rețeaua de colagen.

Produsele dermato-cosmetice Careless Beauty recomandate pentru sporirea producției de colagen și regenerarea țesutului epidermic: a) produse pentru ten: Elixir vegetal cu efect regenerator; Crema cu efect regenerator; Extract uleios cu fructe de cătină; Compresa Revitalizantă; b) produse pentru corp: Cremă Anticelulitică și pentru Vergeturi; Masca Anticelulitică și pentru Spărturi Vasculare.

Cum funcționează aceste produse dermato-cosmetice 100% naturale

Formula cosmetică vegetală este bogată în compuși chimici precum acid ursolic, quercetin, vitamine și aminoacizi – componente biologic active regăsite în mod natural în speciile de plante atent alese pentru aceste formulări cosmetice – care pătrund până în stratul bazal al epidermei și hrănesc activitatea celulară, sporesc și mențin producția fibrelor de colagen, redând pielii fermitatea și finețea. Cum și când se aplică? Zilnic, seara și/sau dimineața. Pentru a descoperi cum se aplică fiecare produs, accesați secțiunea Produse sau urmăriți canalul Careless Beauty de Youtube aici.