Blog

Despre mugurii de plop negru (Populus nigra) și capacitatea antimicrobiană

Despre mugurii de plop negru (Populus nigra) și capacitatea antimicrobiană

Populus nigra L. face parte din Familia Salicaeae și este un arbust foios cu ramuri și rădăcini puternice. Mugurii, care se recoltează la sfârșitul lunii februarie, sunt fusiformi, brun-gălbui, conici, vâscoși și aromatici. Conținutul lor este bogat în glicozide fenolice, ulei volatil, ulei gras, taninuri, rezine, acid malic, acid galic, saponozide, manitol și flavone. Uleiul din muguri de plop negru este bogat în betulen, α, β și γ-betulenol, δ-humulen și α-cariofilen. Acești compuși chimici sunt responsabili pentru regenerarea țesutului și restructurarea fibrelor de colagen. De asemenea, au rol antimicrobian, cicatrizant și anti-inflamator. Uleiul este extrem de întrebuințat în cosmetică, în tratarea acneei, a ulcerațiilor pielii și în cazul tenurilor grase cu efect de diminuare a seboreei.

despre mugurii de plop negru 2Într-un studiu microbiologic realizat la Careless Beauty România, am testat capacitatea antimicrobiană a uleiului esențial de plop negru, pin și brad pentru a determina sensibilitatea agenților patogeni – stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) – și – Klebsiella pneumonie – la uleiurile menționate anterior în comparație cu șase antibiotice.

Rezultatele au fost exprimate în mm2, suprafață inhibată. Uleiul de muguri de plop negru a prezentat cea mai mare suprafață inhibată (32 mm2 – depășind antibioticele), urmat de uleiul de muguri de pin și brad (cu rezultate similare) asupra MRSA. În ceea ce privește Klebsiella, uleiurile de pin și brad nu au prezentat nici un fel de activitate, însă mugurii de plop negru au inhibat o suprafață de 25 mm2, cu mult mai mare față suprafața anumitor antibiotice.

Extractul din muguri de plop negru îl regăsiți în următoarele produse Careless Beauty: Masca pentru ten mixt, Loțiunea pentru ten mixt, Masca Antiacnee, Loțiunea Antiacnee, Gomajul pentru ten gras și acneic. Pulberea de plop negru se regăsește în Crema cu efect regenerator.

Dacă doriți să citiți tot studiul microbiologic despre mugurii de plop negru, puteți accesa acest link:  http://web.icf.ro/rrch/  și puteți găsi articolul după numele Ioana Adina Oancea sau Elena Oancea.

Foto Credits: @tiberiuoancea – muguri de plop negru