Blog

Pinul sălbatic (Pinus sylvestris)

Muguri Pin Sălbatic - femele

La Careless Beauty România utilizăm doar specii de plante terapeutice autohtone care și-au confirmat potențialul în tratarea mai multor afecțiuni dermatologice, conform studiilor noastre științifice și a altor studii regăsite în literatura de specialitate. Dacă ne gândim la ingrediente dermato-cosmetice realizate din plante de sezon, iarna ne bucurăm cel mai mult de principiile bioactive ale rășinoaselor. Pinul (Pinus sylvestris), bradul (Abies alba) și molidul (Picea abies) sunt trei arbori cu o compoziție bio-chimică deosebită, de interes dermato-cosmetic. Iată de ce am ales să lucrăm cu aceste plante.

Familia Pinaceae a existat cel puțin din perioada cretacică și este cea mai mare familie de conifere care formează cele mai răspândite păduri din Emisfera nordică. Succesul acestor plante de lungă durată poate fi parțial atribuit și capacității lor de a rezista atacurilor insectelor și microorganismelor. Spre exemplu, unii dintre renumiții daunători ai acestei familii sunt gândacii de scoarță și ciupercile patogene asociate acestora.

Speciile de plante rășinoase și-au confirmat încă din timpuri îndepărtate proprietățile curative asupra organismului uman. Uleiul esențial din mugurii de pin recoltați în chiar din prima săptămână de la înmugurire, deține proprietăți antioxidante ridicate și, de asemenea, prezintă activitate antivirală, antibacteriană, antimicotică, antiparazitară (datorită conținutului ridicat în terpene). Conform unor studii, rezistența arbustului în condiții extreme este datorată conținutului de monoterpene. Pe măsură ce mugurii se apropie de perioada de maximă maturitate, compoziția chimică concentrează principiile active. În dermato-cosmetică, extractul hidroalcoolic și uleiul esențial de pin sunt compoziții cosmetice benefice pielii uscate, cuperozice și ușor iritabile. Acestea pot fi utilizate cu success și în tratarea alergiilor pielii, a dermatitelor dar și în cazul tenului acneic, în caz de acnee cauzată de stafilococi.