Blog

Ten uscat, deshidratat sau asfixic?

În multe clasificări ale tipurilor de piele întâlnim foarte des pielea uscată și deshidratată (fie în aceeași categorie, fie în categorii separate), pielea sensibilă, mixtă, grasă, acneică și prea puțin sau deloc, pielea asfixică.  În opinia mea și a mamei mele, Elena Oancea, estetician-chimist, cu o experiență de peste 25 de ani în estetică, pielea asfixică ar trebui să constituie  o categorie separată inclusă în clasificarea tipurilor de ten, explicată și tratată corespunzător. Știm cu toții că în sezonul rece pielea noastră suferă atât din cauza vremii nefavorabile (vânt, temperaturi sub 0°) cât și din cauza hainelor groase care nu permit pielii să respire corespunzător. În aceste condiții, pielea fie se usucă și se descuamează (se cojește), fie se deshidratează sau, mai grav, devine asfixică. Primul pas în abordarea acestei probleme este de a se face diferența între uscare, deshidratare și asfixie. Important de știut este că uscarea pielii, deschidratarea pielii și asfixia pielii sunt trei lucruri diferite și trebuiesc tratate diferit, în scopul de a determina potențiale cauze. Odată ce acest lucru a fost făcut, se poate dezvolta un plan de tratament eficient. Există cazuri când o persoană poate suferii de toate cele trei dezechilibre în același timp, toate infuențându-se în mod direct. Din fericire, există o multitudine de tratamente tradiționale – organice, până la tehnici de ultimă oră, pentru a ne ajuta să eliminăm aceste dezechilibre.

Piele uscată, deshidratată poate fi o condiție temporară sau o preocupare pentru tot parcursul vieții. Pielea uscată poate fi moștenită genetic sau poate fi produsul unui stil de viață din ce în ce mai stresant, cuplat cu expunerea excesivă la soare, vânt și/sau substanțe chimice din alimentație sau mediul înconjurător. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzată și de utilizarea pe piele a unor produse cosmetice necorespunzătoare, ceea ce înseamnă că este extrem de important ca profesioniștii din domeniul esteticii să fie foarte bine pregătiți în diagnosticarea corespunzătoare a unui ten uscat, deshidratat sau asfixic, pentru a se ajunge la cel mai eficient tratament cosmetic și regim alimentar.

Piele uscată, deshidratată sau asfixică?

Înainte de a aborda cauzele, este important să cunoaștem diferența dintre o piele uscată, o piele deshidratată și o piele asfixică. Diferențele sunt următoarele:

  • Pielea uscată sau pielea alipoidă, se referă în general la pielea care este lipsită de sebum sau care are o producție foarte scăzută de sebum. În general, pielea este predispusă genetic la pierderea producției de sebum și acest lucru este dovedit prin uscarea pielii odată cu vârsta. Pielea cu producție normală de sebum va avea un film hidrolipidic subțire, compus din sebum, transpirație și umezeala din aer. Zona T (bărbie, nas, frunte) poate produce mai mult sebum decât alte zone. În mod obișnuit, unele persoane observă puțin mai mult sebum în zona T și consideră că au o producție în exces iar apoi apelează la produse cosmetice ultra-degresante. Alte persoane consideră că pielea cu nici un fel de sebum este cea mai sanatoasă și asfel, chiar și cei cu producție normală de sebum, pot recurge la produse cu substanțe dure, în scopul de a elimina toate urmele grase. Trebuie să se explice că, totuși, avem nevoie de acest film hidrolipidic pentru a menține pielea protejată și corect hidratată.
  • Pielea deshidratată se caracterizeaza prin lipsa apă în stratul cornos. Chiar și un ten gras poate experimenta deshidratarea. După cum am menționat, deshidratarea este o lipsă de apă, nu de sebum. Acest lucru înseamnă că în pielea deshidratată activitatea glandelor sebacee poate fi normală sau chiar hiperactivă. Deschidratarea se poate corecta dacă hidratăm corespunzător întregul organism prin apă, alimente și creme cosmetice cu efect regenerator al pielii.
  • Pielea asfixică este cel mai întâlnită în cazul tenurilor grase și acneice care, din nefericire, aplică produse cosmetice degresante mult prea dure, pentru a curăța și, aparent, pentru a trata excesul de sebum și/sau acneea. Atunci cât se spală fața cu săpun pe termen îndelungat sau când se folosesc produse cosmetice foarte astringente, din dorința de a scăpa rapid de sebum și coșuri, nu facem altceva decât să agravăm acest dezechilibru. După cum am precizat în rândurile de mai sus, și tenul gras, spre exemplu, poate fi deshidratat. Astfel, în urma agasării tenului cu diverse produse cosmetice, un ten gras-deshidratat sau un ten acneic-deshidratat, se poate transforma într-un ten asfixic care nu mai respiră corespunzător. Când se întâmplă acest lucru, tocmai ce am adăugat pe listă încă un dezechilibru și nu am îndepărtat nimic (sebumul sau acneea). Cum ne dăm seama când se instalează asfixia? Atunci când asupra tenului observăm apariția chisturilor polisebacee (cavități închise cu un conținut lichid sau semi-solid, situate imediat sub piele și a căror corp albicios se poate observa mai bine dacă se întinde pielea – sau mici umflaturi albicioase cu sebum oxidat, în termeni mai simpli). Zonele predispuse la asfixie, în ordinea în care se instalează de obicei cel mai ușor, sunt următoarele: comisura gurii – bărbie – gât – tâmple – frunte – pomeți. O recomandare extrem de utilă este să nu încercați să vă extrageți singuri aceste mici chisturi polisebacee deoarece nu reușiți să goliți foliculul din profunzime și atunci, dintr-o mică umflatură, contribuiți la extinderea chisturilor pe o suprafață mai mare, chiar în 2-3 săptămâni. Recomandăm să apelați la un specialist (estetician) pentru o diagnosticare a gradului de asfixie și pentru o extracție corectă a chisturilor polisebacee. De multe ori, persoanele cu tenul gras și/sau acneic evită să utilizeze un demachiant uleios pe motiv că ar aduce un alt surplus de ulei pe față. Nimic mai greșit. Trebuie să fie explicat faptul că un demachiant pe bază de ulei (ex. ulei de cătină) înmoaie țesutul cornos și îndepărtează din celulele a căror metabolism a încetat. Astfel, tenul este curățat și hidratat în profunzime, două stări extrem de necesare unui ten cu probleme. După demachierea cu un extract uleios, puteți, spre exemplu, să aplicați o apă florală sau fructată și să masați ușor tenul. De asemenea, ajută enorm dacă în loc de apa de la robinet utilizați ape florale (care au un pH acid cu concentrație mare de antioxidanți și efect regenerator) sau pur și simplu infuzie de ceai (gălbenele, tei, lavandă, cimbrișor). Încercați acest ritual pentru minim o săptămână și testați efectele!
  • Atât pielea uscată cât și cea deshidratată sau asfixică pot experimenta: iritație, inflamație, mâncărime și sensibilitate, senzație de constricție (atunci când simți că te strânge fața), predispoziție la descuamare severă și cuperoză (mai ales când este instalată asfixia).

CAUZELE PIELII USCATE, DESHIDRATATE ȘI ASFIXICE

 

  1. Ritualul de îngrijire a pielii – contează dacă zilnic facem sau nu demachierea, indiferent dacă ne-am machiat sau nu; dacă aplicăm produse cosmetice corespunzătoare tipului de ten și dacă întrebăm un specialist despre tipul de ten și starea de sănătate a pielii; dacă efectuăm sau nu tratamente cosmetice faciale în cabinetele de specialitate, dacă există o continuitate în tratamentele naturale bogate în antioxidanți. Un aspect foarte important de reținut: din experiența noastră în domeniul esteticii organice dezvoltată în ultimile 2 decenii în cadrul Careless Beauty, selectarea produselor cosmetice adecvate tipului de ten, cât mai naturale și cu conținut ridicat de substanțe active, va conduce întodeauna către o regenerare continuă a celulelor epidermei, în orice anotimp.

 

  1. Alimentația cu conținut scăzut sau foarte scăzut în grăsimi poate priva organismul de acizi grași esențiali și în același timp poate conduce spre instalarea avitaminozelor (lipsa anumitor vitamine din organism). Deficitul în organism al acizilor grași esențiali poate conduce la mâncărime cronică, uscăciune, subțierea pielii și crearea unui dezechilibru în nivelul prostaglandinelor (un grup de substanțe derivate din acizi grași esențiali, prezente în majoritatea țesuturilor din organism; se pot obține și pe cale sintetică; au rol important în diverse procese fiziologice și patologice precum reglarea hormonală, agregarea trombocitelor, funcționarea sistemului simpatic, producerea inflamațiilor și contracția musculaturii netede). Pe de altă parte, avitaminozele pot conduce spre descuamarea severă a pielii, instalarea iritațiilor și a pruritului cu agravarea acestor dezechilibre până la nivel de dermatite.
  1. Condițiile climatice: expunerea la vânt, temperaturi scăzute și foarte scăzute, la unități de aer condiționat sau la încălzire forțată a aerului, pot usca pielea și pot contribuii la o îmbătrânire prematură.
  1. Alte cauze nefavorabile sunt, bineînțeles, stresul, fumatul, alcoolul, stilul de viață agitat, lipsa hranei și a apei pe timpul zilei precum și lipsa somnului.
  1. Îmbătrânirea intrinsecă: este procesul normal al schimbării fizice de-a lungul timpului și al cărui proces ține mai mult de genetică decât de stilul de viață (îmbătrânirea indusă de stilul de viață este cunoscută sub numele de îmbătrânire prematură sau extrinsecă). Odată cu vârsta, activitatea glandelor sebacee tinde să scadă, iar produșii naturali de hidratare a pielii întra în declin de-a lungul anilor. Capacitatea pielii de a regenera lipidele și de a forma stratul lipidic, cu rol de barieră de protecție al stratului cornos, de asemenea, scade odată cu vârsta, la fel ca și fluxul sanguin la nivelul pielii, ceea ce poate duce la o scădere a producției de sebum.

Vedeti mai jos cateva din produsele recomandate de noi:

Kit Hidratare ten uscat/sensibil

661,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 599,00 lei.

Mască de față pentru ten uscat/sensibil

269,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 210,00 lei.

Loțiune pentru ten uscat, sensibil, cuperoză și iritații

156,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 156,00 lei.

Gomaj pentru ten uscat sau mixt cu pete și pistrui

269,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 269,00 lei.

Elixir anti-aging

599,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 599,00 lei.

All Skin – Baza machiaj

159,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 159,00 lei.

Mască revitalizantă de față

269,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 201,00 lei.

Apă de Lavandă

139,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 104,00 lei.

Extract uleios cu fructe de cătină

129,00 lei

Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 129,00 lei.

de Ioana Adina Oancea, Farmacist-Estetician Careless Beauty by Elena Oancea